Care este cel mai bun monitor pentru acasă?


Cumpărarea unui monitor pentru acasă este o decizie ce trebuie cantarita foarte bine. Trebuie să fie suficient de mare pentru munca, dar nu atât de mare, încât să ocupați întreg biroul de lucru. Ecranul trebuie să aibă o conectivitate rapidă, dar majoritatea utilizatorilor de acasă nu au nevoie de cea mai rapidă. Prețul trebuie să fie corect – suficient pentru a dota monitorul cu caracteristicile de care aveți nevoie, dar fără a depasi bugetul alocat.

In momentul de fata exista o suită completă de monitoare pentru acasă. Dar mai întâi, iată o descriere rapidă asupra termenilor pe care trebuie să-i cunoașteți și a anumitor opțiuni de luat în considerare atunci când cumpărați un nou monitor pentru acasă.

Monitorizați terminologia și standardele.
Mai intai ar trebui să cunoasteti standardele de mărime și câțiva termeni tehnici obișnuiți.

Dimensiunea ecranului: la fel ca televizoarele, monitoarele computerului sunt măsurate în diagonală. Și, de asemenea, ca televizoarele, sunt din ce în ce mai mari. Un monitor de până la 19 inci este in ziua de azi clasificat drept „mic”, fata de modele de dimensiuni „medii” cu o capacitate de până la 20-24 inci. Monitoarele nu sunt de obicei considerate „mari” până când nu ating 25 de centimetri sau mai mult.

Tip afișaj: Monitoarele pentru acasă vin de obicei cu unul dintre cele trei tipuri de tehnologie de afișare:

Monitoare LCD (Ecran cu cristale lichide): Monitoarele cu afișaje LCD sunt adesea cele mai accesibile, dar oferă totuși vizibilitate ușoară. Imaginile sunt produse de lumină din spatele monitorului fiind împinsă printr-un panou de cristal lichid colorat.
Monitoare LED (Light Emitting Diode): Monitoarele cu afișaje cu LED folosesc LED-uri mici și luminoase ca sursă de iluminare, astfel încât acestea să poată fi mai subțiri decât LCD-urile tradiționale și să utilizeze mai puțină energie electrică.
IPS (In-Plane Switching): afișajele IPS sunt încă iluminate cu LED (de obicei), dar folosesc o tehnologie mai nouă de panou care permite timpi de răspuns mai rapizi, unghiuri de vizualizare mai largi și alte îmbunătățiri.

Rezoluție: Rezoluția descrie numărul de elemente sau pixeli de imagine pe care poate fi afișat ecranul. Deci, cheia este să cumpărați un monitor capabil să prezinte rezoluția video pe care va așteptați să o vizionati.

Monitoarele low-end oferă o rezoluție de 720p (numită HD standard), în timp ce mai multe modele de consumatori oferă 1080p (numite Full HD sau FHD). Monitoarele superioare sunt disponibile în Quad HD sau QHD (de patru ori mai mare decât HD standard) și Ultra HD sau UHD (de patru ori Full HD). Un standard separat, 4K, este aproximativ echivalent cu UHD, dar folosește un raport de aspect diferit proiectat pentru afișarea cinematografului.

Timpul de răspuns și rata de actualizare: Timpul de răspuns și rata de actualizare ajută la determinarea modului în care sunt afișate imaginile care se mișcă fără probleme:

Timpul de răspuns, măsurat în milisecunde, indică viteza cu care afișajul se poate schimba de la o imagine la alta. Timpii optimi de răspuns sunt de 8ms sau mai mici.
Rata de actualizare, exprimată în hertz, indică cât de repede afișajul poate schimba culorile într-un pixel dat. Viteza minimă de reîmprospătare este de obicei 60GHz, monitoarele mai bune oferă 120Hz, iar unele monitoare proiectate pentru jocuri pe calculator și alte nevoi care necesită intensitate a mișcărilor sunt chiar mai mari.
Contrast și luminozitate: la fel ca la televizor, contrastul monitorului este un raport utilizat pentru a exprima diferența dintre cele mai ușoare (alb pur) și cele mai întunecate (negru pur) părți ale afișajului. Monitoarele de calculator tipice oferă raporturi de contrast de aproximativ 1000: 1. Luminozitatea monitorului indică nivelul de lumină vizibilă pe care îl produce și, prin urmare, ușurința de vizualizare în birourile bine luminate. Ca și în contrast,monitoarele cu luminozitate mai mare sunt mai bune.

Tipuri de conexiuni: Monitoarele de astăzi oferă de obicei o combinație de cinci tipuri de conector populare.

VGA. Mult timp cunoscut pentru mufa sa albastră cu 15 pini, conectorii VGA sunt din ce în ce mai rari, dar uneori sunt încă oferiți pentru conectarea la afișaje analogice.

DVI-D. Cu un conector similar cu VGA, dar cu 24 de pini, DVI-D (și frații săi, DVI-A și DVI-I) este o tehnologie de interfață digitală capabilă să transmită video, dar nu (de obicei) audio.

DisplayPort (DP) Creat pentru a înlocui VGA, DisplayPort este un conector de tip computer care poate transmite semnale audio și video digitale.

HDMI Ca și DisplayPort, HDMI poate transmite audio și video digitale
Cu termenii tehnici înțeleși, va trebui să luați în considerare unele dintre funcțiile pe care le doriți pe monitor. În timp ce afișajele cu plasmă sunt lucruri din trecut, iar ecranele 3D nu au prins, producatorii au adaugat alte optiuni:

Ecrane tactile: În funcție de configurarea fizică a biroului și a spațiului de lucru, este posibil să doriți un model de ecran tactil care vă permite să exploatați complet toate funcțiile sensibile la atingere care sunt încorporate în Microsoft Windows 10 și în alte sisteme de operare noi.
Fără margini: Dacă veți utiliza două sau trei monitoare simultan, luați în considerare ceea ce se numesc modele „fără margini” care au doar o lama subțire de plastic în jurul a trei laturi ale ecranului, oferind o vizualizare multi-afișare aproape neîntreruptă,
Standuri ergonomice: cumpărătorii – în special cei care petrec perioade lungi de lucru în fața ecranelor – ar trebui să acorde o importanta deosebita caracteristicilor ergonomice ale unui monitor. Rezoluția și vizibilitatea nu sunt mai puțin importante decât reglarea fizică pentru înălțime (mai mare / inferior), înclinare (înainte / înapoi), pivotare (dreapta / stânga) și pivot (orizontală / verticală).

Porturi USB și andocare: Mulți producători ajută la reducerea firelor din desktop, oferind hub-uri USB integrate care transformă eficient un monitor într-o stație de andocare. Aceste modele folosesc adesea conectorii USB de tip C, bidirecționali, pentru toate tipurile, pentru a transmite video, date și alimentare pe un singur cablu.
Camere foto, microfoane și boxe: Odată ce conferințele video au devenit atât de populare astăzi, cererea este în creștere pentru așa-numitele monitoare VOIP echipate cu camere Full HD, microfoane dual-array și boxe stereo. O cameră de monitorizare bună, în special, poate fi esențială pentru programele de recunoaștere facială, cum ar fi Windows Hello, și cu tot ceea ce este încorporat în monitor, pot exista mai puține fire și cabluri pe birou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+